Управління освіти, молоді та спорту

Ботулізм – смертельне отруєння яке можна попередити!

За офіційним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області протягом 2019 року на території регіону зареєстровано 9 випадків захворюваності на ботулізм. В результаті хвороби – 1 потерпілий помер. В нашому районі в минулому році зареєстрований 1 випадок ботулізму, причиною якого стало вживання зараженої збудником консервованої домашньої тушонки з м’яса свинини.
Ботулізм – важке харчове отруєння, смертність від якого сягає 20 відсотків. Збудник ботулізму (ботулінічна паличка) широко поширений у природі і тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор та виявляється в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин( при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються). Без доступу кисню, бактерії ботулізму починають розмножуватись й виділяти токсин, який є найсильнішою природною отрутою бактеріального походження. Особливо небезпечні це – консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна та рибна продукція, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників та утворення токсину. У твердих продуктах токсин може утворитись лише в тій ділянці, де розмножилася спора (гніздове розташування). Тому не рідко захворюють не всі люди, які вживали один і той же продукт. Важливо знати: для того щоб спори перетворилися на вегетативні форми, розмножилися і утворили токсин , потрібен певний час – ботулізм ніколи не виникає після вживання свіжоприготовлених продуктів та страв.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим швидше та якісніше звільнено від кишок та вимито у проточній воді рибу, м’ясо, відмито городину, гриби та іншу сировину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Слід мати на увазі, що навіть у тих випадках, коли токсин у продукті утворився, захворюванню можна запобігти. Для цього, перед споживанням домашньої консервації, шинки, ковбаси необхідно їх ретельно прокип’ятити впродовж 15-30 хвилин, або добре просмажити, та вживати в той же день, пам’ятаючи, що ботулінічний токсин не стійкий до дії високих температур, а спори, що збереглися в продукті проростуть через 1 – 2 дні і почнуть продукувати токсин. Увага: заражений ботулізмом продукт у більшості випадків не змінює свій зовнішній вигляд, смак та запах і його не можливо відрізнити від безпечного.
Вкотре нагадую! Будь-які консервовані продукти домашнього виготовлення категорично заборонені до приймання та використання в закладах освіти.
Ви повинні знати, що від моменту вживання зараженого ботулізмом продукту до перших ознак хвороби (інкубаційний період) проходить від 2 годин до 10 діб, найчастіше 18-24 годин. Чим більша кількість токсину, що потрапив до організму, тим коротший інкубаційний період, тим важчий перебіг хвороби. Симптоми найчастіше проявляються в одному із трьох варіантів, при яких переважають розлади функції шлунково – кишкового тракту, розлади зору, або розлади функції дихання. Температура при ботулізмі залишається нормальною, або дещо знижується. Найбільш важкий перебіг буває при розладах дихання – з’являється відчуття нестачі повітря, змінюється голос, порушується процес ковтання. У важких випадках на 2-3 день наступає смерть хворого від дихальної недостатності. Хворі на ботулізм підлягають негайній госпіталізації та лікуванню лише в умовах стаціонару. Проте, навіть у разі своєчасно розпочатого лікування смертність від ботулізму залишається високою.
У випадку появи будь-яких симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатись самолікуванням.

Наталія Костриба – начальник відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Дунаєвецького РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *