Управління освіти, молоді та спорту

Нарада з працівниками харчоблоків та медперсоналом навчальних закладів

10 січня 2019 року Управлінням освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради проведено нараду з працівниками харчоблоків (кухарі, комірники) та медперсоналом закладів загальної середньої та дошкільної освіти. До участі у нараді були запрошені спеціалісти Держпродспоживслужби: начальник відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дунаєвецького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Костриба Н.Б., заступник начальника Дунаєвецького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Стиран В.О.
Костриба Н.Б. наголосила на дотриманні санітарних норм та правил з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій серед дітей та персоналу у навчальних закладах. Наталя Броніславівна повідомила про кількість інфекційних спалахів у Хмельницькій області спричинених порушенням правил санітарної гігієни, причини та джерела інфікування харчових продуктів, якими можуть бути:
– хворі діти, які відвідали навчальний заклад;
– неправильне прибирання приміщень, особливо санвузлів;
– неправильне миття столового та кухонного посуду;
– не дотримання якісного питного режиму (з неякісною водою);
– хворий персонал харчоблоку;
– використання туалетного мила брусками;
– відсутність окремого санвузла для персоналу;
– інфіковані харчові продукти;
– порушення правил товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів тощо.
Стиран В.О. акцентував увагу на законодавчих актах, які регулюють політику у сфері організації харчування у закладах освіти, гігієнічних вимогах до харчових продуктів, питної води, правилах гігієни персоналу, утримання приміщень харчоблоку, правилах транспортування та зберігання продуктів харчування, на наявності супровідної документації на продукти харчування, засобах боротьби зі шкідниками тощо. Віктор Олексійович інформував присутніх про державну реєстрацію операторів ринку, необхідність навчання персоналу харчоблоків, проведення лабораторних досліджень води питної, обладнання, інвентаря, харчових продуктів, щоденних добових проб та ін.
Інженер-технолог дитячого харчування управління освіти Гудзяк Л.Б. підвела підсумок по виконанню норм харчування дітей за перше півріччя 2018-2019 навчального року, наголосила на відповідальності працівників на дотриманні перспективного меню, своєчасному веденні необхідної документації з організації харчування.
Учасники наради обговорили спільний план дій по здійсненню контролю та наданням консультативної допомоги керівникам навчальних закладів, щодо організації харчування та дотримання навчальними закладами санітарних норм та правил.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *