Управління освіти, молоді та спорту

На шляху до сучасного харчування

Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування, органів управління у сфері освіти, територіальних органів Держпродспоживслужби, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, учасників освітнього процесу.
В Дунаєвецькій міській громаді чітко визначено основні пріоритети в організації харчування – це якість, безпечність та різноманітність асортименту страв. Управлінням освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради вжито заходів щодо введення в раціон дітей фруктів (яблука, апельсини, лимони, банани, сезоні фрукти: вишня, черешня, полуниця, смородина), сухофруктів: чорнослив та ізюм, збільшено асортимент молочної продукції: кефір, йогурт, молоко трьох видів (пастерезоване, ультрапастерезоване, згущене молоко), чималий асортимент мясної продукції: м’ясо свинне, стегно куряче, філе куряче, печінка. Значно збільшений асортимент свіжих овочів.
Крокуючи в ногу з часом, управління освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради спільно з керівниками закладів освіти шляхом анкетування вивчило смакові уподобання дошкільників та школярів громади і зробило виклик застарілому меню. Розроблено та погоджено в Держпродспоживслужбі багато нових технологічних карт, опираючись на «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» Євгена Клопотенка, розроблений у межах програми «Нове шкільне харчування». У цьому збірнику враховані сучасні вимоги до здорового харчування. У стравах зменшена кількість солі, цукру і не використовуються продукти, що містять трансжири. До списку інгредієнтів додано сезонні овочі, які раніше не використовувались та корисні для дітей спеції, які роблять страви більш привабливими.
Нові технологічні карти, адаптовані для дітей різного віку були запропоновані кухарям для опрацювання. Навчальні заклади громади вже встигли апробувати технологічні карти: «Кебаб з сиром кисломолочним», «Чахохбілі з куркою», «Курка з паприкою» «Салат з буряка з сухариками», «Салат з яблуком та квашеною капустою», «Салат з морквою та сиром», «Товчанка», «Пан де калатрава», «Оладки кукурудзяні з яблуком», «Картопля запечена з куркумою», «Манний пудинг», «Нагетси курячі», «Картопляний гратен».
Працівниками харчоблоків приділяється велика увага естетичному оформленню страв для заохочення маленьких споживачів. «Дітки у нас маленькі, і підхід до них, звичайно, потрібен дитячий, казковий, навіть у харчуванні. Вони з великим нетерпінням чекають на своїх тарілках героїв з мультиків, з улюблених казок. У вправних руках кухаря і креативних уміннях вихователів звичайна картопля перетворюється на веселого Смішарика, канапка – на чудернацького чоловічка, з білої хмаринки, на тарілці, йде сметанковий дощ, а яблучний лебідь демонструє свою гордість і поважність. І таких «казкових» страв у нашому раціоні є дуже і дуже багато. Фантазії немає меж…», – з захопленням розповідає директорка Великокужелівського ЗДО «Сонечко» Віра Романюк.
Нам важлива думка кожного учасника освітнього процесу. «Дуже хвилювалася, як діти сприймуть нові страви з приправами, – розповідає кухар ЦРД «Пролісок» Наталя Буханцева, – при приготуванні суворо дотримувались технологічного процесу».
Ці інновації викликали як позитивні, так і негативні відгуки. Дітям подобалося куштувати щось нове і незвичне, батьки ж, в свою чергу, побоювались за використання приправ. Насправді ж, в рецептурах страв використовуються лише натуральні приправи: куркума, паприка, кориця, імбир в невеликій кількості, що дає змогу надати страві приємного вигляду і аромату. Також медичні працівники навчальних закладів громади тримають на контролі харчування тих діток, які мають схильність до алергії. В такому випадку цим дітям призначається дієтичне харчування, без тих продуктів, які викликають у них алергічні реакції.
Наталія Криськова – директорка ЗДО №5 «Усмішка» розповідає: «Спершу ми хотіли просто урізноманітнити харчування дошкільнят, поліпшити їх апетит та змінити харчові звички вихованців. Першою стравою, яку ми апробували, був «Кебаб з сиром кисломолочним». Перед вживанням кухарі ознайомили маленьких дегустаторів з походженням страви, національними традиціями її приготування та вживання».
Під час опитування враховувалась думка і споживачів нового меню – учнів ЗЗСО. Діти також зацікавились введенням незвичних страв. «Найбільше сподобалась картопля, запечена з куркумою. Хотілося б частіше її куштувати», – зізналась Олександра Магера, учениця 11 класу Нестеровецької ЗОШ I-III ст.
Не байдужими до новацій у харчуванні були і батьки вихованців закладів дошкільної освіти. «Треба йти в ногу з часом, осучаснювати харчування дітей», – говорить Ірина Лясота, мама вихованця Дунаєвецького ЗДО №1 «Ромашка».
Думку керівників загальноосвітніх навчальних закладів про новий проєкт з покращення харчування ми почули в ході тренінгу «Урізноманітнення шкільного меню». Мова йшла про труднощі, пов’язані із застарілим обладнанням, відсутністю деяких продуктів та приправ, необхідних для урізноманітнення меню. Проте, заклади загальної середньої освіти міста почали змінювати старі звички. Першими серед міських ЗЗСО зміни в харчуванні дітей групи продовженого дня внесла адміністрація Дунаєвецького НВК «ЗОШ I-III ст., гімназія». Флагманами змін у впровадженні нового та здорового харчування є Дунаєвецька ЗОШ І-ІІІ ст. №4.
Культура здорового харчування – це багато в чому поведінка автоматична. Ми їли, їмо, будемо їсти і пам’ятати, що в здоровому тілі – здоровий дух!
Даний проєкт ще незавершений – попереду багато нового, цікавого, а головне корисного. Але ми на вірному шляху. Змінимо систему харчування в закладах освіти громади разом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *