Управління освіти, молоді та спорту

Обмін досвідом

Секрет успіху освітньої галузі громади досить простий – ми маємо ідеї, готові співпрацювати та ділитися досвідом, не боїмося відповідальності. Саме такий підхід втілюється і в галузі освіти. Співпраця з шведсько – українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» сприяла тому, що на базі управління освіти Дунаєвецької міської ОТГ створено Навчально – методичний центр зі збору, систематизації і тиражування кращих практик управління освітою в громадах, розроблено стратегію розвитку освіти. Досвід та успішні практики в управлінні освітою знають та вивчають практично в усіх регіонах України. На початку 2017 року Дунаєвецька міська громада була однією з перших хто поділився своїм досвідом в базі даних Кращі практики управління освітою в ОТГ http://wiki.sklinternational.org.ua/, а вже восени отримали перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», за темою « Співробітництво територіальних громад», проект – “Створення методичного кабінету та забезпечення методичного супроводу в навчальних закладах ”. Ми отримали вищу нагороду серед 155 практик Всеукраїнського конкурсу кращих практик Мінрегіону і Ради Європи.
Дунаєвецька міська громада охоче ділиться досвідом. Так, 24 квітня, черговий раз Навчально – методичний центр приймав делегацію з Дніпропетровської, Житомирської та Чернігівської областей в рамках навчально – ознайомчого візиту «Особливості формування органів управління освіти в ОТГ». Микола Островський, секретар міської ради привітав та презентував присутнім Дунаєвецьку міську ОТГ. Далі обговорення перейшло у формат діалогу із Володимиром Колісником – начальником управління освіти. Найбільше присутніх цікавило створення методичного кабінету та навчально-методичного центру по збору та систематизації кращих практик освітянської галузі. Його робота спрямована на дієву допомогу 1027 педагогам у реалізації актуальних завдань розвитку, удосконалення професійної майстерності, підвищення рівня психологічної підготовки, яку забезпечують завідувач методкабінетом та 9 методистів.
Ми одні із перших, хто став на шлях децентралізації. В той час, коли ще не було її законодавчого врегулювання, нормативно-правової бази, ми взяли вірний курс реформацій. Все нове завжди складно впровадити в життя, особливо для тих, хто не бажає змін. Якщо в нових громадах не відбуватиметься оновлення освіти, не будуть вишукуватись нові шляхи до системи управління, до організації методичного супроводу, то ні про яку якість не може бути й мови. Все залишиться, як і було. А без цього не буде нового учителя – головного носія реформи освіти.
Ми успішно реалізуємо завдання, яке поставила перед нами міський голова Веліна Заяць: не просто поміняти таблички на дверях, а дійсно розробити нові ідеї для розвитку освіти в новій громаді. Ми повинні дати дітям якісне навчання, можливість розвиватися та розкривати свої таланти, їх реалізацію в суспільстві. Наразі робота методиста в школі дає йому можливість побачити проблему з середини та оперативно на неї реагувати. А робота в інших громадах спонукає методиста до вишукування нових, ефективних форм методичного забезпечення. Таким чином, ми забезпечили методичний супровід інших громад і при цьому отримали додаткові кошти.
Під час зустрічі обговорили й такі основні питання освітньої галузі, як реорганізація навчальних закладів, створення опорних шкіл, підвіз дітей, їх харчування та оздоровлення.
Наприкінці гостин у Дунаївцях для представників органів місцевого самоврядування Чернігівської, Житомирської та Дніпропетровської областей проведено невеличкий екскурс по Дунаєвецькій ЗОШ І-ІІІ ст. №3 та закладах позашкільної освіти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *