Управління освіти, молоді та спорту

ТИЖДЕНЬ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ У ЗАКЛАДАХ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Сьогодні, як ніколи, зростає роль освіти у плані підготовки учнів до самостійного життя у світі, де кількість надзвичайних ситуацій підстерігає чи не на кожному кроці. Необхідно озброїти дітей знаннями, уміннями і розумінням важливості збереження власного життя і здоров’я.
Саме тому, з метою підвищення рівня обізнаності дітей з питань особистої безпеки, вивчення правил поведінки під час надзвичайних ситуацій з 24 по 28 квітня 2023 року у закладах дошкільної та загальної середньої освіти триває Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.
Протягом тижня педагогами були проведені заходи, направлені на засвоєння і поглиблення знань безпечної поведінки та вироблення практичних навичок у різних ситуаціях.
Для здобувачів освіти були проведені відеолекторій «Безпека в побуті», бесіда «Небезпека купання в забруднених водоймах» та інформаційний дайджест «Ознаки небезпечних територій».
Для учнів 1-4 класів пройшли інформаційні години «Безпека вдома», «Життя – найцінніший дар: живи цікаво і безпечно”, де діти вивчали правила безпечної поведінки в побуті, знайомилися з видами небезпеки, виявляли небезпечні місця в домі, поглиблювали знання при експлуатації газо- та електроприладів, при користуванні предметами побутової хімії.
Для ліцеїстів проведені бесіди «Безпека на вулиці» (5-6 класи). Під час яких діти поновлювали знання про дорожній рух, правила поведінки на дорогах, поводження з тваринами.
Для учнів 7-8 класів проводились години спілкування «Безпека в лісі та біля водоймищ». Діти згадали та поглибили свої знання з правил відпочинку на воді та біля неї.
Старшокласники спілкувалися на тему «Основи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, медичний, радіаціаційний та хімічний захист, засоби індивідуального та колективного захисту» – де працівники ДСНС продемонстрували будову та можливості пожежної машини.
Через те, що Україна знаходиться в активній фазі збройного конфлікту, на жаль, майже щодня відбуваються нещасні випадки. Саме тому для учнів 9-11 класів були проведені інформаційні години про правила поводження з невідомими предметами. У ході цих бесід діти дізнались, що робити, якщо побачили чи знайшли підозрілий предмет; що робити, якщо побачили офіційні та неофіційні попереджувальні знаки або ж зайшли на небезпечну територію.
Вихованці ГПД мали змогу ознайомитись з основними правилами користування побутовими приладами через перегляд мультфільму з циклу «Уроки тітоньки Сови» на тему «Електрика. Побутові прилади».
Усі заходи, що проходили в рамках Тижня знань з безпеки життєдіяльності, сприяли усвідомленню значення безпеки дітей, допомогли всім учасникам освітнього процесу узагальнити свої знання про вміння діяти у надзвичайних ситуаціях.
Робота була комплексною та різноплановою. Усі заплановані заходи було проведено згідно плану. Тиждень пройшов під девізом:
«Цивільний захист ─ це не жарти, треба всім про нього знати!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *